Når turen blir et slit – passeringstrening

Å gå tur med en hund som hopper, hyler, bjeffer, eller knurrer i møte med andre hunder og/eller mennesker på tur er mildt sagt ikke noe lett. Og det er i alle fall ikke særlig koselig. Og de daglige turene blir fort mer et ork enn en hyggelig aktivitet å gjøre sammen med hunden. Dette går det heldigvis an å endre på! Her kommer mine tips til endring!

Før du går ut døra:
– Før du går ut døra hjemme skal du tenke tilbake på en gang du opplevde virkelig å mestre noe (trenger ikke være hunderelatert!). Lukk øynene og drøm deg tilbake, og kjenn på den gode mestringsfølelsen. Lev deg inn i det, så du virkelig kjenner på mestringsfølelsen igjen. Når du virkelig kjenner mestringsfølelsen sitrer i kroppen, DA åpner du døra og tar hunden med på tur. Og hele turen gjennom skal du fokusere på å beholde denne gode følelsen.

Etter å ha jobbet med hunder og atferd i snart 10 år, tør jeg påstå at 90% av alle hunder som utagerer sliter med en eller annen form for utrygghet, frykt. For at vi som eiere skal vise hundene våre at det å passere, eller møte på, andre hunder ikke er farlig, så må vi gå frem som et godt eksempel. Med det mener jeg, vi må utstråle trygghet og kontroll. Når vi kjenner på følelsen av mestring, så vil energien vår utstråle denne mestringen, og hunden vil oppfatte dette som ekte. Det er først i en slik situasjon at hunden faktisk vil tro på deg når du forteller den «Neida, det er ikke farlig. Det går helt fint.». For hunden din er du en åpen bok!

Husk å pust!
De fleste av oss går rundt i hverdagen og glemmer å puste. Å puste ordentlig – sånn langt ned i magen, hvor du kjenner skuldrene synke ned når du puster ut. Pusten din er et ekstremt godt verktøy i jobben med hunden som stresser og er redd. Når du puster ordentlig, blir du roligere, og som en følge av dette vil også hunden din bli roligere. Det kan ta litt tid, så være tålmodig både med deg selv og hunden.

Slakk line er målet.
Dropp å gå tur med flexi-bånd om du har hund som utagerer. Du har null kontakt med hunden din som løper rundt på sjølstyr. Vanlig leiebånd funker best. Så er det dette med slakk line da… Slakk line er IKKE det samme som at hunden går fritt i båndets fulle lengde! Slakk line vil si at båndet skal være akkurat så langt at når hunden går ved din side så skal båndet henge løst og ledig.

Hvordan går jeg tur?
Hvor har jeg hunden min i forhold til den møtende hunden? Når målet mitt er å få hunden min til å føle seg trygg i møte med annen hund, er det viktig at jeg viser praktisk at «jeg er her for å beskytte deg». Et moment som er med på å vise hunden dette, er hvilken side hunden min er på i forhold til den møtende hunden. Jeg går ALLTID MELLOM hundene.

Mens vi mennesker har en intimsone på 0,5 meter, så er hundenes intimsone på 2,5 – 3 meter. Det vil si, at når du og hunden din skal passere en annen hund og eier på en vanlig turvei, så vil hundene tvinges inn i hverandres intimsone. Gå derfor mellom og vær din hunds skjold.

Vis hunden at du respekterer frykten dens ved å trekke dere vekk fra det som er skummelt. Når dere er på så lang avstand at hunden ikke lenger utagerer, så kan du begynne å jobbe med den. Og da skal målet ditt være å gjøre det skumle til noe positivt.

Bruk ekstremt gode godbiter til dette! Belønn hunden med å si «BRA!» hver gang den ser på andre hunder. Vil den ikke ha godbiten må du øke avstanden.

Husk: det er HUNDENS OPPLEVELSE av situasjonen som teller, ikke din! Hvor fort du kan gå frem styres av hundens opplevelse av situasjonen.

Lykke til! 🙂

2 tankar på “Når turen blir et slit – passeringstrening

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s