Ro-trening med åpent bur: Linn – Qela 1-0

Siden Qela flyttet inn hos meg i slutten av august, har det blå buret vært hennes faste følgesvenn. For meg som instruktør, er det viktig at hunden som skal følge meg ved alle mine kurs, klarer å slappe av og føle seg trygg i alle mulige situasjoner. Derfor velger jeg å bruke buret som den plassen hvor vi trener på ro. Buret har vi med oss over alt. Mitt mål er at Qela skal oppleve buret som et trygt, godt, og positivt sted å være. Et sted hun assosierer med å slappe av, og å sove. 

Jeg foretrekker å starte innlæringen av bur-trening med at døren til buret alltid er åpen. Det gikk ikke med en så liten valp, da de skarpe til valpetennene fort bli tatt i bruk og vi gikk tom for plaster. :p I stedet måtte døra blir lukket, mens vi ble sittende like på andre siden av nettingen. Så snart hun roet seg ble døren åpnet igjen. En liten valp er som et lite barn, de kan ikke styre sin egen leggetid. Da vil de gå til de stuper. Qela var slett ikke alltid enig  i at hun trengte å sove, og kunne klage mye når hun ble lagt i buret. Vi gikk aldri fra henne med døren igjen, men satt ofte ved buret med ryggen til henne så hun ikke fikk øyenkontakt med oss. Her gjelder det å holde ut piping og bjeffing. De finner fort ut at det lønner seg dersom du åpner når de bråker. 

Nå er Qela blitt 4 måneder, og hun begynner å bli for stor til å bæres rundt omkring. I går begynte vi derfor å øve på at hun selv skal gå inn i buret for å legge seg. Det tok ca en halvtime, men det gikk! Hun sovnet til slutt med buret åpent!! 

Superfornøyd eier – utslitt hund

Før jeg øver på ro, så er det et par ting jeg alltid sjekker:

  • Har hunden få dekket alle sine behov? En hund som har fått brukt seg både fysisk og mentalt, vil være mer mottakelig for å slappe av enn en hund som er uthvilt. Det er viktig å jobbe MED hunden, ikke mot den.
  • Er jeg klar mentalt?  For å trene på ro trenger du bøttevis av tålmodighet, ro i egen kropp og eget sinn. Dette er ikke noe å prøve på når du har dårlig tid, eller er stressa. 
  • Hvor mye tid har jeg? Her skal du være staere enn et esel og samtidig være tålmodigheten selv. Hvor lang tid du trenger første gang vil variere fra hund til hund. Hunden må få tid til å forstå hva du ønsker av den. Den vil protestere og teste deg etter alle kunstens regler. 

Jeg setter meg på gulvet i litt avstand fra buret, cirka halvannen meter. Jeg kaster noen godbiter inn i buret, og la hunden gå etter uten at jeg sier noen ting. Når hun er inne i buret roser jeg henne (sier “bra” med rolig stemme) og tar hånden min inn i buret og gir henne en godbit der. Deretter roper jeg henne til meg slik at hun kommer ut av buret og får belønning hos meg. Dette gjentar jeg fem til seks ganger. Dersom du har en hund som ikke liker buret sitt ville jeg har gjort denne sekvensen i flere økter før jeg går videre til neste steg.

Jeg fortsetter og kaste godbit inn i buret, men nå legger jeg på kommandoen “gå i buret” FØR jeg kaster godbiten. Belønner når hunden er inne i buret og kaller henne ut igjen etterpå. Jeg gjentar dette fem til seks ganger, for så og avslutte økten. 

Neste økt starter jeg med å gi kommandoen “gå i buret” FØR  jeg kaster godbiten inn i buret. De neste repetisjonene sier jeg kommandoen og avventer for å se hva hun gjør. Her må du gi hunden litt tid, da den nå må tenke selv. Om den gjør feil så sier du ingenting. Gjenta gjerne kommandoen en gang til, men ikke om igjen og om igjen. Du kan eventuelt hjelpe hunden ved å vise retning ved å peke med en åpen hånd i retning buret. Vent til hunden er helt inne i buret før du sier bra og belønner den der. Kall den deretter ut igjen. Gjenta sekvensen noen ganger til. 

Neste steg er å lære hunden å slappe av i buret. Du gir kommando “gå i buret” og belønner når den gjør det. Så begynner ventingen. Og det er her tålmodigheten vil bli satt på en prøve. Målet nå er å få hunden til selv velge å slappe av. Jeg setter meg ved døråpningen, med ryggen til hunden, og venter. Det er viktig at du ikke med kroppen blokkerer åpningen helt. Hunden skal ha muligheten til å gå ut, men dersom den prøver og komme forbi deg skal du blokkere med armen din. Ikke si noen ting, ikke kjeft, bare be den rolig om å gå å legge seg. Unngå øyekontakt. Hunden vil prøve å komme ut, den vil pipe, den vil trolig også bjeffe, og være temmelig frustrert over denne nye verdensordningen. Din jobb er å være rolig, men bestemt. Her gjelder det om å holde ut. 

Når hunden et øyeblikks svakhet setter seg ned, kan du belønne med en liten godbit. Ikke gjør noe stort nummer ut av dette, vær rolig. Det er viktig at du har bestemt deg på forhånd for at denne kampen skal du vinne. Dersom du tviler så mye som et sekund, eller egentlig er usikker på om du kommer til å få det til, vil hunden merke det og du har allerede tapt før du har begynt. 

Når hunden forholder seg rolig og du merker at den er avslappet i kroppen, så kan du belønne og en liten godbit på nytt. Du er kun godbit når du ser den atferd du ønsker, at hunden slapper av. Velger den å legge seg ned, ny godbit. Dette vil du ha mer av. 

Dersom hunden din blir veldig gira av godbiter, så kan du belønne den med kos I stedet. Da er det snakk om et rolig strøk over pelsen, ingen noen store bevegelser. 

Målet er nådd når hunden er helt avslappet eller har sovnet. Dersom den ikke sover er det viktig at du er den som avslutter økten med å gi hunden en fri-kommando.  

For å hjelpe både deg selv og hunden din til å slappe av, må du passe på å puste med magen. Senk skuldrene, slipp all irritasjon og frustrasjon. Tenk heller på en tidligere opplevelse hvor du opplevde skikkelig mestring (trenger ikke ha noen ting som helst med hund å gjøre. Kan være hva som helst). Lev deg inn i opplevelsen slik at du også nå kjenner på følelsen av mestring. Den følelsen du sitter med gjør noe underbevisst med hvilket kroppsspråk du har og hvilken energi du sender til hunden din. Dette spiller en stor rolle for hvor lang tid hunden bruker på å finne ut at slaget er tapt. 😉

Hvor lang tid du bruker første gang du trener ro, og hvor mange økter du trenger på hvert trinn, vil variere fra hund til hund. Når hunden mestrer ett trinn, er dere klare for neste.

Du må ikke bli fortvilet om du blir sittende noen timer. Det er helt normalt. For hver gang du gjør øvelsen, og du ikke gir deg før hunden slapper av, vil det gå raskere og raskere. Hold ut!

Dersom du ikke ønsker å bruke bur så kan du bruke en hvilken som helst hundeseng, teppe, eller bare rett på gulvet. Da ville jeg valgt et sted hvor hunden naturlig foretrekker å ligge. Har den et favorittsted så øv på ro der.

Lykke til med treningen, og legg gjerne igjen en kommentar her på bloggen om hvordan det går!

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s