Når hunden blir syk

Er det noe jeg virkelig ikke liker, så er det når pelsbarna blir syke. De kan jo ikke fortelle hva som er galt eller hvor det gjør vondt, noe som kan gjøre livet som hundemamma frustrerende til tider.

Her i huset har frustrasjonen periodevis skutt i taket i løpet av det siste året. Mange av dere har lurt på hvordan sykdommen til Vilja har artet seg og hva som er gjort for å finne ut av det. Tusen takk til dere for gode tanker og koselige meldinger!

Vilja ble omplassert til meg for 1,5 år siden, og noen måneder etterpå startet de første harmløse symptomene. Hun kastet opp. Det var ikke sånn vanlig oppkast som man har ved omgangssyke eller lignende, hvor alt hun spiste kom opp igjen, men hvor hun kastet opp en gang eller to og det var kun gul/hvitt skum som kom opp. Det var ikke hver dag og hun virket ikke affisert av det på noen måte ellers. Jeg tenkte derfor at dette er en naturlig reaksjon etter påkjenningen med å flytte, og at det nok ville gå seg til etter hvert. Vi tok det rolig de første månedene sammen, og hadde fokus på å bli kjent og bygge tillit og trygghet for Vilja.

Vilja første dag hos meg. Litt småstressa og forvirra.

Etter hvert kastet hun opp oftere og i perioder gikk det også utover allmenntilstanden hennes. Veterinær ble kontaktet og vi prøvde forskjellige ting. Vi har vært gjennom flere ulike typer spesialfor for sarte mager, og alle ser ut til å hjelpe i begynnelsen. Så starter problemene opp igjen…

Utpå våren ifjor gikk Vilja på en 6 ukes kur med Omeprazol – en medisin som demper produksjonen av magesyre. Dette gjorde susen og frøkna var glad og frisk i et par måneder. På sommeren fikk hun vanlig omgangssyke, men denne ble hun frisk fra på lik linje med andre hunder. Men, det gikk kanskje en måneds tid så var det på an igjen med oppkast av magesyre, og nå var både avføring og allmenntilstand påvirket også.

Vilja var ikke nødvendigvis dårlig hver dag, men hun fikk perioder som var dårlige. Og disse ble etterhvert oftere og mer intense utover høsten 2018. Da atferden hennes også endret seg mye denne høsten fant vi ut det var på høy tid med en full utredning. Vilja gikk fra å være glad, rolig og velbalansert til å være lydvar, sensitiv og irritabel. Hun orket ingenting, hadde dårlig fokus og var tydelig påvirket av smerter.

Vi testet:

 • avføringsprøver – fine
 • blodprøver – fine
 • røntgen – fine
 • gastroskopi – fine
 • allergi – ekstremt store utslag på alt av mat

Vi har prøvd alt som vanligvis virker på hunder med mage- og tarmproblemer, men ingenting fungerer på Vilja. Selv ikke det ekstreme allergiforet hun skulle tåle har hjulpet. Ifølge spesialisten vi har vært hos kan ikke allergitesten stoles på da denne vil slå ut uansett på en hund som ikke er i form når testen tas. Ergo, vi er tilbake til utgangspunktet.

Pr idag går Vilja på en 6 ukers kur med Omeprazol og Antepsin, som skal gjøre henne mindre kvalm og dempe magesmertene. Det virker sånn halvveis….

Vi skal også teste ut om hjemmelaget naturlig rå mat kan gjøre den store susen. Jeg vil skrive et nytt innlegg om det snarlig.

Hunder med vondt i magen sover i de merkeligste stillinger.

3 tankar på “Når hunden blir syk

 1. Vi hadde en Irsk Setter som vi ikke klarte å finne riktig for til. De forskjellige forene vi ga henne nyttet ikke . Hun hadde diare og oppkast og det luktet forferdelig når hun fes. Vi var hos 4 forskjellige veterinærer før vi endelig fant ut hva det var. Det viste seg at Gaia, setteren vår, hadde cøliaki.
  Vi gikk over til å gi henne vom, du får det i dyrebutikkene. Etter at vi begynte med det var hunden helt fin. Dessverre er Gaia nå død, hun ble 11 år

  Likar

 2. Oi, søren steike. Min lille Nicolas har også de her problemene. Og får smertestillende og antibiotika, paracet og omeprazol Plusd pulver med ekstra bakterier i seg. Det er en hersens jobb dette her. Får jo ikke i han miksturen , de fyker vegg i mellom. Også kaster han opp plutselig verre en han har gjort før vi fikk hjelp. Men har blod i avføringen så vi må bare ty til denne hjelpen. Med spesial for. Som han så inderlig har kastet opp av.

  Men vi brukte kyllingfileer kokt og ris. Det gjorde susen for oss . Men dyrt i lengden.

  Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s